MENTOL

Mentol je u Japanu bio poznat prije više od 2000 godina, a na Zapadu se prvi put pojavio tek u 18. stoljeću (1771.), kada ga je iz ulja paprene metvice izolirao njemački liječnik i kemičar Hieronymus David Gaubius.

prirodni levomentol

Ekstrakcija i upotreba

Mentol se može dobiti prirodnim putem iz aromatičnog ulja paprene metvice (Mentha piperita) ili sintetički. Bezbojan je do bijeli, topiv u vodi, voštan, s točkom taljenja nešto iznad sobne temperature. Unatoč činjenici da postoji osam različitih oblika molekule (stereoizomera), strukturna formula mentola se u prirodi uvijek nalazi u samo jednom obliku, i to kao L – mentol (levomentol). Zbog svog rashladnog učinka, nerijetko se koristi u proizvodima namijenjenim ublažavanju iritacija kože i opeklina, upale grla, začepljenosti nosa te bolova u mišićima i zglobovima. Često je i važan sastojak proizvoda kao što su paste za zube, sredstva za ublažavanje kašlja, balzami za usne, žvakaće gume i sl.

Djelovanje mentola

Mentol u kremama i gelovima koji se nanose na kožu stimulira kožne receptore za hladno, što omogućuje osjećaj hlađenja, dok se stvarna temperatura kože ne mijenja. Osim učinka hlađenja, mentol ima i analgetsko djelovanje koje se postiže na 2 načina: blokiranjem receptora bola u koži te vezanjem na receptore za hladno što daje osjećaj hlađenja i skreće pozornost s bolnog podražaja.

Mentol djeluje i na krvožilni sustav. U početku uzrokuje vazokonstrikciju i smanjen protok krvi, a posljedično smanjuje oticanje oštećenog tkiva nakon ozljeda. Potom slijedi proširenje krvnih žila i time povećanje protoka krvi, čime se ubrzava oporavak.

Zbog svega navedenog, mentol je često sastojak gelova čija je namjena lokalno ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, a koji se mogu koristiti i kao dodatak hlađenju ledom kod akutnih ozljeda poput uganuća.

Perskindol je prirodna pomoć za bolne i napete mišiće i zglobove s trenutnim učinkom.

Svi Perskindol proizvodi sadrže prirodni levomentol. Međusobno se razlikuju samo po koncentraciji, koja ovisi o namjeni proizvoda. Active Classic linija ima niži udio mentola (1,5%), čija je uloga brzo ublažiti bol, nakon čega, masažom i djelovanjem ostalih eteričnih ulja, dolazi do ugodnog zagrijavanja.

U Active Cool liniji, sadržaj mentola je veći (3%) kako bi se pojačao učinak hlađenja, smanjilo oticanje tkiva i ublažio bol. Intenzitet hlađenja dodatno se pojačava ako se mentolu doda alkohol jer svojim isparavanjem potencira osjećaj hlađenja, a ujedno odvodi toplinu. Stoga se u Active Cool proizvode dodaje izopropilni alkohol koji iznimno brzo hlapi.

Sva ova svojstva omogućuju široku primjenu mentola, a time i proizvoda Perskindol, koji su prirodno i brzo rješenje za bolne i napete mišiće i zglobove.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Koristimo kolačiće za ispravan rad stranice i bilježenje posjeta stranici. Pristankom nam dopuštate korištenje kolačića.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koje web-mjesto, samo to web-mjesto može pohraniti ili dohvatiti podatke na vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirate svoje osobne postavke kolačića.

Ovi su kolačići nužni za rad web-stranice i ne mogu se isključiti.

Za pravilan rad web-stranice koristimo sljedeće tehničke kolačiće.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆITE SVE USLUGE