MENTOL

Mentol je u Japanu bio poznat prije više od 2000 godina, a na Zapadu se prvi put pojavio tek u 18. stoljeću (1771.), kada ga je iz ulja paprene metvice izolirao njemački liječnik i kemičar Hieronymus David Gaubius.

Ekstrakcija i upotreba

Mentol se može dobiti prirodnim putem iz aromatičnog ulja paprene metvice (Mentha piperita) ili sintetički. Bezbojan je do bijeli, topiv u vodi, voštan, s točkom taljenja nešto iznad sobne temperature. Unatoč činjenici da postoji osam različitih oblika molekule (stereoizomera), strukturna formula mentola se u prirodi uvijek nalazi u samo jednom obliku, i to kao L – mentol (levomentol). Zbog svog rashladnog učinka, nerijetko se koristi u proizvodima namijenjenim ublažavanju iritacija kože i opeklina, upale grla, začepljenosti nosa te bolova u mišićima i zglobovima. Često je i važan sastojak proizvoda kao što su paste za zube, sredstva za ublažavanje kašlja, balzami za usne, žvakaće gume i sl.

Djelovanje mentola

Mentol u kremama i gelovima koji se nanose na kožu stimulira kožne receptore za hladno, što omogućuje osjećaj hlađenja, dok se stvarna temperatura kože ne mijenja. Osim učinka hlađenja, mentol ima i analgetsko djelovanje koje se postiže na 2 načina: blokiranjem receptora bola u koži te vezanjem na receptore za hladno što daje osjećaj hlađenja i skreće pozornost s bolnog podražaja.

Mentol djeluje i na krvožilni sustav. U početku uzrokuje vazokonstrikciju i smanjen protok krvi, a posljedično smanjuje oticanje oštećenog tkiva nakon ozljeda. Potom slijedi proširenje krvnih žila i time povećanje protoka krvi, čime se ubrzava oporavak.

Zbog svega navedenog, mentol je često sastojak gelova čija je namjena lokalno ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, a koji se mogu koristiti i kao dodatak hlađenju ledom kod akutnih ozljeda poput uganuća.

Perskindol je prirodna pomoć za bolne i napete mišiće i zglobove s trenutnim učinkom.

Svi Perskindol proizvodi sadrže prirodni levomentol. Međusobno se razlikuju samo po koncentraciji, koja ovisi o namjeni proizvoda. Active Classic linija ima niži udio mentola (1,5%), čija je uloga brzo ublažiti bol, nakon čega, masažom i djelovanjem ostalih eteričnih ulja, dolazi do ugodnog zagrijavanja.

U Active Cool liniji, sadržaj mentola je veći (3%) kako bi se pojačao učinak hlađenja, smanjilo oticanje tkiva i ublažio bol. Intenzitet hlađenja dodatno se pojačava ako se mentolu doda alkohol jer svojim isparavanjem potencira osjećaj hlađenja, a ujedno odvodi toplinu. Stoga se u Active Cool proizvode dodaje izopropilni alkohol koji iznimno brzo hlapi.

Sva ova svojstva omogućuju široku primjenu mentola, a time i proizvoda Perskindol, koji su prirodno i brzo rješenje za bolne i napete mišiće i zglobove.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat