ETERIČNO ULJE RUŽMARINA

Ružmarin potječe iz mediteranske regije, a raste na sunčanim i kamenitim područjima. Sam naziv opisuje njegovo omiljeno stanište: »rosa marinus« – cvijet koji raste uz more. To je zimzelena grmolika biljka koju od ožujka do lipnja krase sitni cvjetići bijele, svijetloplave do ljubičaste i ružičaste boje.

Ovisno o staništu, ružmarin se javlja u nekoliko različitih kemotipova, a najpoznatiji su:

Ekstrakcija i upotreba

Eterično ulje ružmarina dobiva se parnom destilacijom cvjetova. S obzirom da ružmarin treba puno sunca i topline da razvije punu snagu svog eteričnog ulja, zbog manje otpornosti na hladnoću, tek su se nedavno razvile vrste koje uspijevaju samo kod nas i na mjestima sjeverno od nas. Ružmarinov bogat miris je složen. 1,5 do 2,5% eteričnog ulja u biljci daje aromu.

Eterično ulje sadrži terpene (1,8-cineol, kamfor, kamfen, verbenon…), fenolne diterpene, triterpenoide, fenolne kiseline (ružmarinska kiselina, ferulinska kiselina, kafeinska kiselina, klorogenska kiselina) i flavone (luteolin).

Djelovanje eteričnog ulja ružmarina

Miris eteričnog ulja ružmarina je osvježavajuć te razbuđuje osjetila i um. Zbog pozitivnog učinka na cirkulaciju i antioksidativnog djelovanja, čest je sastojak kozmetičkih pripravaka te kulinarskih specijaliteta.

Ružmarin je dodan u Perskindol proizvode zbog svog protuupalnog i umirujućeg djelovanja na mišiće, naročito nakon tjelesne aktivnosti.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat