ETERIČNO ULJE BOROVIH IGLICA

Primarno stanište borova je sjeverna polutka, gdje rastu u vrlo različitim uvjetima, a postoji preko 100 vrsta borova.

 

Crveni bor je do 40 metara visoko stablo čiji je promjer oko 1,5 m. Kora na mladim stablima je nenametljivo smeđa, dok se na starijima ljušti otkrivajući intenzivnu narančasto-crvenu boju po kojoj je crveni bor i dobio ime. Plavo-zelene iglice rastu u parovima i drže se na stablu do tri godine. Na odraslim stablima su duge 5 do 7 cm, a ponekad i do 11 cm. Crveni bor raste u Europi i središnjoj Aziji i doseže starost do 300 godina.

Ekstrakcija i upotreba

Vjerojatno svatko pamti ugodan miris borove šume uz obalu ili u planinama. Eterično ulje borovih iglica vrlo je popularno u aromaterapiji i ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje pa ga se često može prepoznati kao mirisnu komponentu različitih proizvoda – od kozmetike (kupke, parfemi, ulja za masažu i sl.) do proizvoda za domaćinstvo (miris za kućanstvo/automobile i sl.).

Eterično ulje crvenog bora dobiva se relativno jednostavnim procesom parne destilacije iglica. Cijele biljke ili dijelovi biljaka stavljaju se u kotao u koji se uvodi vruća para. Alternativno, kotao u kojem se drže biljke i voda, može se zagrijati do vrenja. Hlapljive tvari (eterična ulja) i vodena para isparavaju iz kotla. Pare se hlade, a kondenzat je mješavina eteričnog ulja i vode (tzv. cvjetna voda ili hidrolat).

Djelovanje eteričnog ulja borovih iglica

Eterično ulje borovih iglica primjenjuje se kao prirodni antiseptik i dezinficijens, a poznato je po pozitivnom učinku na dišni sustav. Njegova stimulirajuća, antiseptička i analgetska svojstva posebno su izražena pri primjeni u oblozima i masaži (sportske ozljede, umor mišića i zglobova).

Eterično ulje borovih iglica dodano je u Perskindol Active Classic proizvode zbog djelovanja na krvožilni sustav. S obzirom da uzrokuje proširenje krvnih žila, dolazi do lokalno pojačanog protoka krvi (hiperemija). Kao rezultat toga, poboljšana je opskrba dubljih tkiva kisikom (oksigenacija) te je ubrzan oporavak jer obrambene stanice brže dolaze do mjesta upale, a produkti upale se brže uklanjaju.

Upravo zato je preporučljivo koristiti Perskindol Active Classic proizvode kod upalnih stanja i nakon tjelesne aktivnosti.   Primjena prije tjelesne aktivnosti omogućava dobru cirkulaciju i zagrijavanje mišića prije vježbanja, što može umanjiti šansu za ozljede i omogućiti bržu regeneraciju nakon fizičkog napora.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat