ETERIČNO ULJE ZIMZELENA

Zimzelen (Gaultheria procumbens) je mali grm koji raste u Sjevernoj Americi i Kanadi, kao i na području Nepala te može narasti do 15 cm visine. Ima lišće u obliku jajeta i bijele cvjetove zvonastog oblika koji rastu pojedinačno ili u manjim nakupinama. Cvate u srpnju i kolovozu, a u jesen i zimu ima crvene okrugle plodove koji su vrlo aromatični. Plodovi ostaju na biljci tijekom cijele zime ako ih ne pojedu ptice i manje životinje.

Zbog svog atraktivnog izgleda, često se koristi u aranžmanima i dekoracijama.

Ekstrakcija i upotreba

Eterično ulje zimzelena dobiva se vodenom ili parnom destilacijom lišća koje se prethodno namoči u toploj vodi. Sadrži velike količine metil salicilata (>98%). Blijedožute ili ružičaste je boje i slatkog drvenastog, gotovo voćnog mirisa. Iznimno ugodan miris ovog eteričnog ulja možete prepoznati u žvakaćim gumama ili zubnim pastama, a koristi se i kao mirisna komponenta u mnogim parfemima ili kao dodatak različitim bezalkoholnim pićima.

U medicini je poznat blagotvoran učinak zimzelena na dišni sustav, mišiće i zglobove te je sastavni dio brojnih pripravaka opisanih u britanskoj biljnoj farmakopeji. Eterično ulje zimzelena važan je sastojak gelova za masažu bolnih mišića, jer metil salicilat pospješuje lokalnu cirkulaciju krvi.

Djelovanje eteričnog ulja zimzelena

Pravilnim korištenjem u aromaterapiji, eterično ulje zimzelena pokazuje blagotvoran učinak u svakodnevnoj njezi i dobrobiti. Ipak, najviše se ističe po svom analgetskom učinku pa se najčešće koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, što je od iznimne važnosti za fizički aktivne osobe i one koji to žele biti.

Eterično ulje zimzelena jedan je od sastojaka Perskindol Active Classic linije, jer metil salicilat pospješuje lokalnu cirkulaciju te tako omogućuje otpuštanje napetosti u bolnim mišićima i zglobovima.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat