ETERIČNO ULJE ZIMZELENA

Zimzelen (Gaultheria procumbens) je mali grm koji raste u Sjevernoj Americi i Kanadi, kao i na području Nepala te može narasti do 15 cm visine. Ima lišće u obliku jajeta i bijele cvjetove zvonastog oblika koji rastu pojedinačno ili u manjim nakupinama. Cvate u srpnju i kolovozu, a u jesen i zimu ima crvene okrugle plodove koji su vrlo aromatični. Plodovi ostaju na biljci tijekom cijele zime ako ih ne pojedu ptice i manje životinje.

Zbog svog atraktivnog izgleda, često se koristi u aranžmanima i dekoracijama.

Gaultheria procumbens

Ekstrakcija i upotreba

Eterično ulje zimzelena dobiva se vodenom ili parnom destilacijom lišća koje se prethodno namoči u toploj vodi. Sadrži velike količine metil salicilata (>98%). Blijedožute ili ružičaste je boje i slatkog drvenastog, gotovo voćnog mirisa. Iznimno ugodan miris ovog eteričnog ulja možete prepoznati u žvakaćim gumama ili zubnim pastama, a koristi se i kao mirisna komponenta u mnogim parfemima ili kao dodatak različitim bezalkoholnim pićima.

U medicini je poznat blagotvoran učinak zimzelena na dišni sustav, mišiće i zglobove te je sastavni dio brojnih pripravaka opisanih u britanskoj biljnoj farmakopeji. Eterično ulje zimzelena važan je sastojak gelova za masažu bolnih mišića, jer metil salicilat pospješuje lokalnu cirkulaciju krvi.

Djelovanje eteričnog ulja zimzelena

Pravilnim korištenjem u aromaterapiji, eterično ulje zimzelena pokazuje blagotvoran učinak u svakodnevnoj njezi i dobrobiti. Ipak, najviše se ističe po svom analgetskom učinku pa se najčešće koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, što je od iznimne važnosti za fizički aktivne osobe i one koji to žele biti.

Eterično ulje zimzelena jedan je od sastojaka Perskindol Active Classic linije, jer metil salicilat pospješuje lokalnu cirkulaciju te tako omogućuje otpuštanje napetosti u bolnim mišićima i zglobovima.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Koristimo kolačiće za ispravan rad stranice i bilježenje posjeta stranici. Pristankom nam dopuštate korištenje kolačića.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koje web-mjesto, samo to web-mjesto može pohraniti ili dohvatiti podatke na vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirate svoje osobne postavke kolačića.

Ovi su kolačići nužni za rad web-stranice i ne mogu se isključiti.

Za pravilan rad web-stranice koristimo sljedeće tehničke kolačiće.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆITE SVE USLUGE